Latvijā daudziem VID izmaksātās nodokļu pārmaksas daļa būs jāatmaksā

Kā katru gadu, arī šogad no 1. marta Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iespējams iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarāciju, lai no valsts atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par attaisnotajiem izdevumiem.

Taču daļai iedzīvotāju jau pēc laba laika nācies saskarties ar VID lūgumu daļu no izmaksātās summas atgriezt valsts rīcībā – kļūdas dēļ.

Kā šāda situācija radusies, un kā iedzīvotājiem rīkoties? Par šo raksta sabiedriskais medijs lsm.lv

Daļa Latvijas iedzīvotāju, kuri iesnieguši ienākumu deklarāciju par aizvadīto gadu, pēdējās dienās saņem elektroniskās vēstules no VID. Citāts no VID vēstules:

VID […] Jums ir neprecīzi atmaksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli, izmaksājot par 70 eiro un 33 centiem vairāk nekā būtu bijis pareizi. Ar šo lēmumu VID lūdz Jūs atmaksāt nepareizi izmaksāto summu atpakaļ valsts budžetā.”

Summas, kuras lūdz atmaksāt, gan ir ļoti atšķirīgas. Latvijas Radio rīcībā esošās vēstulēs un zināmajos gadījumos figurē gan padsmit eiro, gan aptuveni 100 eiro. Vēstulē arī minēts kļūdaini izmaksātās summas iemesls:

Lasi arī: Mariupoles pilsētas padome: Krievijas armija sākusi izmantot mobilo krematoriju, lai slēptu kara noziegumu pēdas

“Atkārtoti izskatot Jūsu iesniegto gada ienākumu deklarāciju par 2021. gadu, VID konstatēja, ka tajā bija aprēķināts nekorekts gada diferencētā neapliekamā minimuma apmērs […] Precizējot neapliekamā minimuma apmēru, attiecīgi precizēta arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa.”

VID atzina – šogad tā sanācis, ka daļai iedzīvotāju pārrēķināta nodokļu pārmaksa. Dienesta ģenerāldirektora vietniece Dace Pelēkā norādīja:

Veicot izmaiņas VID informācijas sistēmā, radās kļūda attiecībā uz gada diferencētā neapliekamā minimum apmēra koeficienta norādīšanu.

Kad VID eksperti atkārtoti pārskatīja šogad 1. martā iesniegtās gada ienākumu deklarācijas, tad tā kļūda jau nākošajā dienā tika atklāta un labota, bet vienai daļai iedzīvotāju jau bija veikta šī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa un vienai daļai iedzīvotāju šī pārmaksa ir atmaksāta vairāk nekā būtu vajadzīgs.”

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru