Latvijā parādījies nerakturīgi liels un straujš cenu kāpums, bet algas smieklīgas – Kā to visu skaidrot?

Jau iepriekš cenas vienmēr lēnām cēlušās, lai gan to nevarētu teikt par strādājošo algām, kuras burtiski stāv uz vietas, taču viss apkārt turpina celties un kāpt tieši naudas izteiksmes ziņā, ko tad šiem cilvēkiem darīt, ja viss cenu ziņā kāpj, bet alga paliek tāda, kāda viņa ir?

Šī gada aprīlī, salīdzinot ar martu, par 0.9% pieaudzis patēriņa cenu līmenis, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Dažādām grupām tas pieaudzis atšķirīgi – pakalpojumiem par 0.3%, taču precēm par 1,1%. Cenu kāpumu, kas ir straujāks nekā līdzvērtīgā periodā iepriekšējos gados, lielākoties ietekmējis degvielas cenu kāpums. Tāpat pieaugums novērots arī apģērbiem un apaviem – tas ir lielāks nekā ierastais sezonālo izmaiņu līmenis.Statistiski patēriņa cenu līmenis pēdējos gados aprīlī palielinājies vidēji par 0.4%.

Aprīlī, līdzīgi kā martā, novērojams cenu pieaugums patēriņa precēm, jo raksturīgi palielināt cenas sezonai raksturīgiem apģērbiem un apaviem. Šogad šis pieaugums ir bijis otrs straujākais kopš 1998. gada, bet straujākais pieaugums ir bijis pagājušā gada aprīlī. Mēneša laikā apavu un apģērbu izmaksas ir palielinājušās līdz pat 7.4%, kas attiecīgi ir palielinājuši kopējo patēriņa cenu līmeni par 0.4%.

Arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem novērojams cenu kāpums par 1.2%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielinājuši par 0.2%.

Šajā grupā pieaugums vērojams pasažieru aviopārvadājumos un degvielā. Degvielas pieaugums Latvijā bijis 2.2%, tāpat pieauga arī pasaules naftas cenas – tās mēneša laikā pieauga par 8%.

Aprīļa otrajā pusē “brent” markas jēlnaftas izmaksas sasniegušas šī gada augstāko ciparu – 75 USD par barelu. Naftas cenu pieaugumu galvenokārt ietekmējis ASV sankciju paziņojums pret vairākām valstīm, ja tās turpinās atbalstīt Irānu, importējot tās naftu.

Tāpat kā citām kategorijām, arī pārtikai aprīlī ir pieaugušas cenas, kas skaidrojams ar ierasto sezonālo cenu palielinājumu. Tās pieaugušas par 0.5%, kas kopumā kopējo patēriņa cenu līmeni palielinājušas par 0.1%.

Šķir nākamo lapu un lasi turpinājumu

Spread the love

Pievienot komentāru