Mariupoles iedzīvotāja: Cilvēki mirst ceļā pēc ūdens

Pārtikas, medikamentu un ūdens tūkums Krievijas armijas aplenktajā Mariupolē ir radījis pilsētā humāno katastrofu. Mirušie cilvēki guļ uz ielām un zem drupām, Latvijas Televīzijas stāstīja no Mariupoles izglābusies iedzīvotāja Ira.

“Asiņojoša brūce Eiropas sirdī” – tā tiek raksturota Mariupoles pilsēta. Pēc Ukrainas varas iestāžu aplēsēm Mariupolē kopš kara sākuma ir gājuši bojā ap 5000 iedzīvotāju, bet ap 150 000 joprojām paliek ieslodzīti Mariupolē.

Tā ir gandrīz pilnībā sagrauta. Krievijas armija turpina Mariupoli aplenkt. Bloķē pievedceļus un neielaiž ne piegādes kravas, ne palīdzības sniedzējus.

Dzīve pagrabā Mariupolē daudziem ir realitāte jau vairāk nekā mēnesi. Komunikācijas ir sagrautas, tāpēc pirms gaisa uzlidojumiem vairs nedzird pat sirēnas, nav telefonsakaru, nav elektrības, nav apkures, bet visbriesmīgāk – nav ūdens.

“Kopā ar mums pagrabā bija ģimene, kam tētis bija gājis bojā.

Viņiem bija astoņus mēnešus veca meitenīte, un tētis gāja bojā, jo viņš bija devies pēc ūdens uz vietu, kur saspridzināts ūdensvads. Viņu nogalināja ar šķembām,” stāstīja Ira.

Lasi arī: Krievija pārtraukusi gāzes piegādi uz Latviju – lūk ko tas nozīme mūsu valstij

Sievietes mājai sākumā trāpīja aviobumba, lai gan tā visu izārdīja, bet vēl bija iespējams savākt kaut kādas mantas. Dažas dienas vēlāk otrais trāpījums mājai bija šāviens no tanka un tad sākās ugunsgrēks.

Dega mūsu māja, mēs dzīvojām ceturtajā stāvā, un virs mums dzīvoja ļoti veca sieviete. Viņa tur arī palika. Viņa vienkārši sadega. Ja viņa avio triecienā izdzīvoja, tad pēc tam viņa vienkārši tur palika – ugunī. Es nezinu, kā to lai apraksta…

Tas ir vienkārši tāds tukšums. Tāds caurums iekšpusē. Pat nav asaru. Bija viens brīdis, kad bija niknums. Krist izmisumā man nav tiesību. Bet reāli – ir tukšums,” atzina Ira.

Skatu, kas bija redzams, izejot pagalmā, sieviete raksturoja “kā kino”: “Bet kino, kas nebeidzas dienām ilgi un nav beidzies joprojām. Tu atver acis un domā: nu, viss, tas pāries. Bet tas nepāriet. Tās degošās mašīnas… viss.”

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru