Oficiāli veiktā aptaujā 77% iedzīvotāju pauduši savu uzskatu, ka prezidentu jāvēl tautai – Kas notiks tālāk?

Pētījumu aģentūta SKDS atklājusi, ka saistībā ar aptaujas datiem secina, ka sabiedrība līdz 2015.gadam bija gatavāki lemt par prezidentu nekā tas ir šobrīd. Taču arī šodien tas ir aktuāls temats cilvēkiem.

2019.gada sākumā veiktajās aptaujās 77% iedzīvotāju uzskata, ka valsts prezidentu vajadzētu ievēlēt tautai un tikai 17% uzskata, ka to jādara Saeimas deputātiem, par to liecina pētījuma aģentūras SKDS dati.

Taču SKDS dati liecina arī to, ka vienmēr bijis tā, ka lielākā daļa jau vēsturiski šo lēmumu liktu lemt tautai nevis Saeimai.

2011.gadā pat 86% aptaujāto iedzīvotāju uzskatīja, ka prezidentu vajadzētu ievēlēt tautai, līdz ar to izrādot vislielāko atbalstu tautas vēlētam prezidentam vēsturē un tikai 6% atbalstīja esošo iekārtu, kad prezidentu ievēl Saeima. Tajā gadā par valsts prezidentu kļuva Andris Bērziņš. 2013.gadā bija līdzīga situācija, kad tautas vēlētu prezidentu atbalstījuši 83% aptaujāto iedzīvotāju.

Pēdējos gados gan iedzīvotāju domas ir pamainījušās un arvien mazāk cilvēku uzskata, ka tautai ir jāievēl prezidents. Šogad un 2015.gadā jau 17% uzskatīja, ka jāļauj vēlēt Saeimai, taču 2016.gadā tie bija 16% aptaujāto, kas uzskatīja ka Saeimai ir jāievēl prezidentu. 2015.gadā valsts prezidenta amatā tika ievēlēts Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Raimonds Vējonis.

Šīs vasaras sākumā iespējams gaidāmas pārmaiņas, jo notiks Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā. Pašlaik jūtams, ka Raimonda Vējoņa vietā jau ilgstoši amatam tiek virzīts jurists Egils Levits, no apvienības „Visu Latvijai”- „Tēvzemei un brīvībai”/LNNK.

Spread the love

Pievienot komentāru