Ticis paziņots, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nekad nav pārbaudījusi savas aknas un tas var beigties skummji!

Sabiedrības pētījumā Latvijā un Lietuvā aptaujas iegūtie dati ir satraucoši, jo kaut arī sabiedrība ir diezgan labi informēta par aknu svarīgajām funkcijām, liela daļa valsts iedzīvotāju tomēr nekad nav pārbaudījuši savu aknu veselību. Aknas tomēr ir viens no cilvēka svarīgākajiem iekšējiem orgāniem. Pasaules biežākā aknu slimība ir taukainā hepatoze, par kuru arī maz cilvēku zin. Organisma svarīgākais filtrs – par to tiek uzskatītas aknas, jo tās veido gan mūsu vielmaiņu, gan palīdz izvadīt no organisma kaitīgās vielas, kā arī medikamentus ko mēs uzņemam. Vēl aknas piedalās tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu sintēzē.

Jāatdzīst, ka šīs būtiskākās aknu darbības labi pārzin arī mūsu valsts iedzīvotāji, jo 60% Latvijas aptaujāto uzskata, ka aknu galvenā darbības funkcija ir asins attīrīšana, bet puse no iedzīvotājiem domā, ka tā ir kaitīgo vielu izvadīšana no organisma. Lietuvas iedzīvotāji pēc aptaujas datiem uzskata, ka aknu darbības galvenais uzdevums ir kaitīgo vielu sadalīšana.

Pozitīvs ir fakts, ka aknu šūnām ir spēja ar laiku atjaunoties, taču spriežot pēc aptaujas datiem, šo faktu pārzin tikai 45% aptaujāto Latvijā un 41% Lietuvā. Izrādās, ka apmēram trešdaļa Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju domā, ka atjaunošanās īpašības nepiemīt nevienam no cilvēka orgāniem.

Iedzīvotāji zina iemeslus, kas kaitē aknu veselībai

Faktori, kas pasliktina aknu veselību ir medikamentu ilgstoša lietošana, alkohols, trekna pārtika un saldumi. Par šo visu vienisprātis ir arī Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji. Latvijas aptaujātie iedzīvotāji uzskata, ka viskaitīgākais aknām varētu būt treknās pārtikas lietošana ikdienā, savukārt Lietuvas aptaujātie iedzīvotāji par vislielāko draugu uzskata biežu alkohola lietošanu.

Gastroenterologs Hosams Abu Meri brīdina, ka aknu bojājumi var radīt taukaino aknu slimību, jeb hepatozi un ja to laicīgi neārstē, tā progresē un noved līdz aknu cirozei, kas jau var novest pie letāla iznākuma. Savukārt šos aknu bojājumus mums var radīt alkohola lietošana, neveselīgs dzīvesveids, fizisko aktivitāšu trūkums un ilgstošu medikamentu lietošana.

Cilvēkiem trūkst informācijas par aknu saslimšanām

Aknām nav nervu receptori, tāpēc reizēm viltīgā slimība – taukainā hepatoze netiek atklāta laicīgi. Slimības sākumā cilvēks nejūt ne sāpes, ne diskomfortu. Pirmās aknu slimības pazīmes varētu sajust kā nogurumu, tūsku, nespēku un smaguma sajūtu vēdera daļā, taču arī šīs pazīmes bieži vien cilvēki ikdienas skrējienā ignorē.

44 % Latvijas aptaujāto iedzīvotāju un 38 % Lietuvas aptaujāto iedzīvotāju aptaujā norādījuši, ka viņuprāt viena no pazīmēm, kas liecina par aknu saslimšanu ir ādas dzelte. Dzeltena un nevesela ādas krāsa tiešām norāda uz aknu darbības traucējumiem, taču diemžēl šis jau ir nopietns simptoms un vai liecināt par jau nopietnām aknu problēmām, kā arī varētu norādīt uz hepatītu.

Taču būtībā iedzīvotāji saprot, kādi simptomi varētu liecināt par aknu darbības traucējumiem. 25 % Latvijas aptaujāto kā vienu no aknu slimības simptomiem min sāpes zem ribām labajā pusē, savukārt 23 % Latvijas un 32% Lietuvas iedzīvotāju aptaujas jautājumā par to, kad jāvēršas pie ārsta, atzīme visus minētos simptomus – ādas dzelti, sāpes zem ribām, kuņģa grēmas un paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī aizcietējumus.

Ar viltīgo aknu hepatozi slimo 15% Latvijas un 12% Lietuvas iedzīvotāju. Taču satraukums ir par lielo aptaujāto cilvēku skaitu, kuri aptaujā norādījuši, ka viņiem nekad nav veiktas aknu pārbaudes, kā arī ka viņi nekad nav dzirdējuši neko par šo viltīgo taukaino hepatozi, kas ir ļoti saistīta arī ar aknu aptaukošanos.

Gastroenterologs Abu Meri atkārtoti brīdina – ja Jums ir kādas hroniskas saslimšanas un regulāri lietojat zāles, vai arī pārmērīgi tiek lietots alkohols, vai vienkārši ir liekais svars un neveselīgs dzīves veids, tomēr ieteiktu regulāri veikt aknu proves analīzes, kā arī pārbaudīt savu aknu veselību ar ultrasonogrāfijas izmeklējumiem.

Spread the love

Pievienot komentāru