Paplašināts to Latvijas iedzīvotāju loks, kuri var saņemt balstvakcīnu pret Covid-19

No otrdienas, 9. novembra, ir būtiski paplašināts to iedzīvotāju loks, kuri var saņemt balstvakcīnu pret Covid-19. Šī turpmāk iespēja ir nodrošināta arī visiem iedzīvotājiem no 50 gadiem, norādījis Nacionālās veselības dienests (NVD).

Tāpat no otrdienas balstvakcīna pieejama iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem, ja ir hroniskas slimības vai strādā augsta riska profesijās un/vai ikdienā atrodas vidē, kurā ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem pret Covid-19 cilvēkiem un līdz ar to ir augsts profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks.

Tas nozīmē, ka balstvakcīna ir pieejama personām, kas atrodas ilgstošā savstarpējā saskarsmē, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem. Kā riska faktors noteikta atrašanās slēgtā vidē, piemēram, klasē, sanāksmju zāle, slimnīcas uzgaidāmā telpā, kabinetā u.tml. vai braukšana ilgāk par 15 minūtēm vienā transportlīdzeklī.

Lasi arī: Stingri iebilst pret vienu no iecerēm – neļaut nevakcinētajiem apmeklēt lielos pārtikas veikalus

Tāpat balstvakcīna ir pieejama personām, ja personai ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar personām, kuru veselības stāvoklis nav zināms.

Balstvakcinācija pret Covid-19 nav nepieciešama (izņemot cilvēkus ar būtiski novājinātu imūno sistēmu) tiem, kuriem pirms, pēc vai starp abām vakcīnas devām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un tiem, kuriem pirms vai pēc vakcinācijas ar “Janssen” vakcīnu bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests.

 

Jāizvērtē riski

Vienlaikus, izvērtējot riskus un ieguvumus, cilvēkiem, kas jaunāki par 30 gadiem bez nopietnām blakusslimībām balstvakcinācija visā populācijā nebūtu rekomendējama, atgādināja NVD.

Kā uzsvēra NVD Vakcinācijas projekta nodaļā, lēmums par iedzīvotāju grupu paplašināšanu pieņemts saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām.

“Neraugoties uz jaunu iedzīvotāju grupu atvēršanu balstvakcinācijai pret Covid-19, procesa svarīgākā prioritāte ir senioru vecumā no 60 gadiem pirmreizējā vakcinācija, kā arī papildu devu vakcinācija imūnsupresētām personām. Svarīga ir arī pirmreizējā vakcinācija visiem iedzīvotājiem, kā arī balstvakcinācija senioriem no 65 gadiem un SAC klientiem.

Lai nodrošinātu primāro vakcināciju, īpaši riska grupās, vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji ir aicināti nodrošināt riska grupu prioritizēšanu tajās teritorijās un ģimenes ārstu praksēs, kur ir zema riska grupu vakcinācijas aptvere,” skaidroja NVD Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

 

Pieteikšanās balstvakcinācijai

Prioritāri iedzīvotāji aicināti pieteikties portālā “Manavakcina.lv” vai pa tālruni 8989, vai izmantot dzīvās rindas iespējas vakcinācijas centros, vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un pašvaldību telpās, izbraukuma un mobilās vakcinācijas punktos.

Balstvakcināciju ir iespējams saņemt arī vakcinācijas kabinetos ārstniecības iestādēs un pie ģimenes ārstiem.

Balstvakcinācija veicama ne ātrāk kā 6 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas (pēc “Spikevax” vakcīnas balstvakcinācija ieteicama laika periodā 6-8 mēnešus pēc otrās devas saņemšanas).

Balstvakcinācijai tiek rekomendētas “Spikevax” vai “Comirnaty” vakcīnas, ir pieļaujama arī “Vaxzevria” kā trešā deva pēc pilna vakcinācijas kursa ar Vaxzevria vakcīnu. Savukārt, balstvakcinācija pēc vienas “Janssen” devas rekomendē veikt 8 nedēļas pēc potes saņemšanas.

Balstvakcinācijas programmas mērķis ir novērst hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi tajās sabiedrības grupās, kur uz pierādījumiem balstīti ir zināms, ka primārā imunizācija varētu vairs nenodrošināt optimālu imūno aizsardzību: imūnsupresēti pacienti, iedzīvotāji vecumā virs 65 gadiem, sociālo un aprūpes centru pieaugušie pastāvīgie iedzīvotāji, pacienti noteiktā vecumā ar hroniskām augsta riska blakussaslimšanām.

Lasi arī: VIDEO: Raidījums atklāj Latvijas slimnīcu darba aizkulises un kas notika ar piešķirto naudu kapacitātes palielināšanai

Šobrīd Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 63,3% iedzīvotāju, no tiem vakcinācijas kursu pabeiguši 56%, bet vecumā 12+ pirmo poti saņēmušu 72%, bet vakcinācijas kursu pabeiguši 64%. Bezmaksas vakcinācija pieejama ikvienam iedzīvotājam no 12 gadu vecuma.

Spread the love

Pievienot komentāru