Rotko centra pagalmā atklās Venēcijas biennālei virzītu mākslas projektu

16. septembrī plkst. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalma mākslas teltī tiks atklāta Venēcijas biennālei virzītā Marijas Gvardeicevas instalācija “DRIGVA. IEELPA IZELPA”.

Projektā DRIGVA. IEELPA – IZELPA Marija Gvardeiceva atkārtoti atklāj savas saknes un baltkrievu tautas autentiskās identitātes gaistošo piemiņu. DRIGVA (baltkrievu valodā – dumbrājs) kā radoša iecere sākās ar mākslinieces atgriešanos bērnības atmiņās un pamazām pārauga par kompleksu, pasakainu universu.

Šī imersīvā telpa atveido purvu ar tā staigno augsni, silto, smaržīgo gaisu, matētajām, dziļajām krāsām un maigo gaismu. Robeža starp ūdeni un zemi, dzīvību un nāvi, dzimšanu un augšāmcelšanos te atrodas pastāvīgas nenoteiktības stāvoklī, nereti gluži burtiskā muklāja miglā tīta. Ikkatru apmeklētāju dumbrājs neizbēgami pārvērš par klejotāju, kurš, reiz spēris kāju uz dūksnainās zemes, nenovēršami zaudē atbalstu un acumirklī iegāžas jaunā pasaulē, kur seno teiksmu noslēpumainie čuksti veido pastāvīgu fonu ik ieelpai, ik solim šajā negaidītajā ceļojumā.

Kā savdabīgu risinājumu Marija burtiski novieto baltkrievu sievietes rampas ugunīs, pašā vēstījuma centrā, piedāvājot skatītājam portretu sēriju uz audekla. Tas ir cieņas apliecinājums tēlniecei Jeļenai Sirmuntei, naivisma māksliniecei Aļonai Kišai, gleznotājai Marijai Gažičai, rakstniecei Annai Strunskai, dzejniecei un pedagoģei Verai Maslovskai, kā arī daudzām vārdā nenosauktām rokdarbniecēm, zāļu sievām un dziedniecēm. Līdzīgi jāņtārpiņiem šīs sievietes ieved ceļinieku Marijas Gvardeicevas universā, kur augšāmceļas un zaigo dumbrāja maigo un noslēpumaino sirdspukstu ritmā.

DRIGVA. IEELPA – IZELPA iekļuva 2022. gada Venēcijas biennāles Baltkrievijas paviljonam virzīto darbu fināla atlasē. Marijas politiskās nostājas dēļ projekts tika cenzēts. Galu galā Baltkrievijas paviljons tā arī netika atklāts.

Mākslas instalācija tiks atklāta kopā ar 18. Starptautiskā glezniecības simpozija “MARK ROTHKO 2022” noslēguma izstādi.

Instalācija atvērta apmeklētājiem līdz šī gada 30. septembrim.

Spread the love

Pievienot komentāru