Vidzemnieki Bauskā, Dobelē un Jelgavā studē Zemgales uzņēmēju veiksmes stāstus

Virkne pašvaldību darbinieku un uzņēmējdarbības speciālistu no Vidzemes plānošanas reģiona pieredzes apmaiņas braucienā pa Jelgavas, Bauskas un Dobeles novadu iepazinās ar spilgtākajiem veiksmes stāstiem uzņēmējdarbībā un apmeklēja vairākas nozīmīgas atbalsta institūcijas Zemgalē.

Braucienu organizēja Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) ar Eiropas Savienības atbalstītā projekta SMEPRO finansiālu atbalstu tā ieviešanas noslēguma fāzē. Tā bija projekta partneru atbildes vizīte līdzīgai vadošā partnera – ZPR īstenotajai aktivitātei Vidzemē.

Zemgales Uzņēmējdarbības centra (ZUC) vadītāja Mairita Pauliņa ciemiņus iepazīstināja ar uzņēmējdarbības vidi reģionā un demonstrēja vairākus video stāstus par biznesa attīstību Zemgales ekonomiskajā profilā dominējošajās nozarēs – lauksaimniecībā, pārtikas ražošanā un pārstrādē, kokapstrādē un tūrismā.

Pieredzes plašākā izklāstā centra vadītāja akcentēja paveikto sadarbībā ar pašvaldībām un to pārraudzītajām izglītības iestādēm gan konkursa Gada uzņēmējs Zemgalē laureātu godināšanā, gan reklāmas konkursa skolēniem “Radošā Zemgale”, kā arī jaunradi un uzņēmējdarbību veicinoša projektu ideju konkursa “Biznesa nakts” organizēšanā, kas parasti ilgst 30 stundas pulcinot vairāk nekā pussimts dalībnieku no visas Zemgales.

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Jelgavas Biznesa inkubatora vadītāja Agnese Oļševska ciemiņiem laipni izrādīja gaumīgi un mājīgi iekārtotās kopstrādes telpas Pārlielupē, kur topošie uzņēmēji satiekas viens ar otru un dibina lietišķus kontaktus, attīsta katrs savu biznesa ideju, kā arī kopīgus svētkus svin. Agnese Oļševska pauda pārliecību, ka uzņēmējiem vislabāk tīk neformālās tikšanās, kad iespējams apmainīties domām, zināšanām, pieredzi, uzklausīt veiksmes un reizēm arī neveiksmes stāstu. Turklāt Inkubatora kopienā satiekas dažādu atbalsta programmu dalībnieki un arī absolventi, kuri ne reti kļūst par mentoriem jaunajiem censoņiem.

Jelgavā, kur koncentrēts Latvijas zinātniskais potenciāls kokapstrādē, vidzemnieki apmeklēja nupat kā atklāto Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Meža fakultātes Starpnozaru zinātnisko laboratoriju, kas ir vienīgā šāda veida līmētu konstrukciju būve valstī un kalpos par zināšanu pārneses tiltu starp zinātni, izglītību un nozari.

Par līdzīgas institūcijas nozīmi augļkopības nozares attīstībā Latvijā un Zemgalē sadarbības partneri varēja pārliecināties LBTU Dārzkopības institūta apmeklējuma laikā Dobelē. Institūta zinātnieki sadarbībā ar kolēģiem kaimiņzemē Lietuvā, izveidojuši Tehnoloģiju pārneses centru, nodarbojas ar augļu koku un ogulāju jaunu šķirņu selekcionēšanu, veic pētījumus augu aizsardzības jomā, sniedz konsultācijas un praktiskus padomus komerciālo dārzu īpašniekiem, piedāvā receptes augļu un dārzeņu inovatīvu pārtikas produktu ražošanai, tostarp eksportam, kā arī ar Zemkopības ministrijas atbalstu izdod populāri zinātnisku rakstu krājumu “Praktiskā Dārzkopība”.

Pieredzes apmaiņas programmā iekļautā zemnieku saimniecība “Urštēni” un tās vadītāja Vēsma Veģere Bauskas novadā pārstāv tradicionālās lauksaimniecības piekritējus, taču tas neliedz strādāt

gudri un ar vērienu. Modernā, ar elektroniskām ierīcēm apgādātā tehnika ļauj ievērojami samazināt augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu devas un samazināt augkopības produkcijas pašizmaksu. Visu nosaka augsnes atkārtotas analīzes un to rezultātu atspoguļojums precīzās lauka kartēs. Jaunu zināšanu alkas, radošumu un veicamā darba akurātību iemantojusi arī saimnieku jaunākā meita Laima Grigone, kura pēc izglītošanās britu zemē, atgriezusies bērnības pusē Svitenē un ar vecāku atbalstu iekārtojusi mūsdienīgu keramikas darbnīcu.

Laima, kura nupat kā kopā ar vēl sešiem uzņēmējiem Zemgali pārstāvēja Starptautiskā dizaina, arhitektūras un amatniecības izstādē Oslo, ikdienā veido gan Latvijas māla traukus, kurus apdedzina tradicionālā svēpētajā malkas ceplī, gan porcelāna un akmens masas traukus. No pieaugošās konkurences jaunā keramiķe nebīstas, drīzāk priecājas, ja viņas pieredze un zināšanas noder pašmāju un ārvalstu studentiem, kā arī citiem interesentiem.

Par Zemgales uzņēmēju daudzveidīgo piedāvājumu tūrisma nozarē, kas pēc pandēmijas raisītās dīkstāves pamazām atkopjas, Vidzemes partneri pārliecinājās apmeklējot Abgunstes muižas Radošuma meku un SIA “Nākotnes parks” Jelgavas novadā, kas ir titula Gada uzņēmējs Zemgalē ieguvēji. Ciemiņi Bauskas Rātsnamā iegriezās arī Tūrisma informācijas centrā, apskatīja Bauskas Pils muzeja ekspozīciju, atpūtas kompleksu “Rožmalas” Ceraukstes pagastā un bioloģisko saimniecību “Krišjāņi” Brunavas pagastā, kas specializējusies aitu piena produktu, tostarp saldējuma ražošanā un tūristu grupu uzņemšanā.

Vizītes noslēgumā SIA “Nordic Group” lietpratēju vadībā Vidzemes un Zemgales uzņēmējdarbības speciālistu komandas izspēlēja īpaši šim projektam izgatavoto simulācijas spēli, kas ļauj uzlabot

komunikācijas, tīklošanās, kooperācijas un sadarbības prasmes gan pašu, gan iedomāto uzņēmēju starpā.

SMEPRO projekta kopējās izmaksas ir 249 996,04 eiro, tostarp Eiropas Savienības līdzfinansējums – 134 949,20 eiro.

 

Spread the love

Pievienot komentāru