Zāles Latvijā jau drīzumā varētu maksāt mazāk – lūk par cik varētu mazināties cenas

Lai mazinātu pacientu tiešo maksājumu īpatsvaru par veselības aprūpes pakalpojumiem Latvijā, kas ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, Veselības ministrija ir sagatavojusi un nodevusi sabiedriskajai apspriešanai Konceptuālo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību.

Viens no  priekšlikumiem ir PVN likmes samazināšana no līdzšinējiem 12% līdz 5%, tādējādi samazinot zāļu cenu, par kādu tās iegādājas iedzīvotāji.

“Latvijas veselības sistēmā ļoti liela nozīme ir personīgajiem maksājumiem no “iedzīvotāju kabatas”.

Pacientu tiešie maksājumi par veselības aprūpes pakalpojumiem Latvijā ir vieni no augstākajiem ES un tas negatīvi ietekmē iedzīvotāju zāļu lietošanas paradumus un veselības stāvokli, kurš jau tā mūsu iedzīvotājiem ir viens no trauslākajiem Eiropā.

PVN samazināšana zāļu cenas padarītu pieejamākas pacientiem. Šo priekšlikumu virzām, īpaši ņemot vērā rudeni, kad Krievijas izvērstais karš būtiski ietekmēs cenu pieaugumu Latvijā.

Inflācijai strauji pieaugot, sociāli neaizsargātāko grupu spēja iegādāties zāles samazināsies vēl vairāk un mums ir jādomā par to, kā pasargāsim savu iedzīvotāju veselību,” saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Lasi arī: No dzemdību nama Alīna iznāca viena, bez bērna. Vīrs uzreiz pieprasīja šķiršanos

Tiesa, šis nav vienīgais veids, kā tikšot mazināta medikamentu cena. Ir vēl vairāki pasākumi, kurus rosina ieviest VM

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Spread the love

Pievienot komentāru