ANO brīdina, ka pasauli drīz pārņems cita veida “pandēmija”

Ar satraucošu paziņojumu nākusi klajā Apvienoto Nāciju Organizācija, kura uzskata, ka jau drīz  pasauli pārņemšot cita veida “pandēmija”, kuras sekas būs daudz nopietnākas. 

Tūkstošiem gadu ilgā vēsture parāda, ka sausums nav nekas jauns. Dažreiz mēs to esam uzvarējuši, citreiz nē.

Tomēr, palūkojoties nākotnē, redzams, ka viss vēl tikai priekšā, proti, klimata pārmaiņas, neprasme apsaimniekot ūdens sistēmas un pieaugošā pasaules populācija sola, ka nākotnē mūs sagaida postošu sausuma periodu pandēmija.

ANO 2021. gada ziņojumā uzsvērti riski, ar kuriem mēs varētu saskarties tuvākajos gados, kā arī apskatīti dažādi faktori, kas varētu būt sausuma periodu pamatā. Fakts, ka globālā sasilšana negatīvi ietekmē ūdens apgādi, ir lieta, ar ko cilvēkiem jācīnās daudzās pasaules vietās.

Cilvēka izraisītas klimata pārmaiņas, sausuma periodu biežums un spēks jau tagad pieaudzis dažās pasaules vietās, kas jau tā cietušas no ūdens trūkuma,” rakstīts ziņojumā.

Globālā gaisa temperatūra neizbēgami drīz kļūs par 2 grādiem pēc Celsija lielāka, nekā bija pirms Industriālās revolūcijas. Sausumu nodarītā postaža palielinās un turpinās palielināties daudzos pasaules reģionos.

Vai tu tici cilvēka izraisītu klimata pārmaiņu draudiem nākotnē?

Pēdējo divdesmit gadu laikā sausums negatīvi ietekmējis vismaz 1,5 miljardus cilvēku visā pasaulē, kopumā nesot vairāk nekā 104 miljardus eiro lielus zaudējumus.

Lasi arī: Pavļuts skarbi izsakās par pūļa imunitātes sasniegšanu Latvijā

Ironiski, bet no sausuma visvairāk cieš tieši nomaļākie reģioni un attīstības valstis. Savukārt teju piektā daļa pasaules dzīvo reģionos, kuriem draud ūdens trūkums. Līdz gadsimta beigām sagaidāms, ka sausums noteiktā veidā skars lielāko daļu pasaules valstu.

“Sausums var kļūt par nākamo pandēmiju, un mums nav vakcīnas, lai tiktu ar to galā,” rakstīts izdevumā “The Guardian”.

Pilnu ziņojumu lasi šeit.

Spread the love

Pievienot komentāru