Ģimenes ārstam pacietības mērs ir pilns; Ja pacienti atsauksies, tad kopā ar viņiem dosies pie Viņķeles uz Rīgu

Pamatīgas diskusijas sociālajos tīklos raisījis ģimenes ārsts Māris Nātra, kurš uzrakstījis aicinājumu atsaukties viņa pacientiem, lai kopā ar viņiem dotos uz Rīgu pie Veselības ministres Ilzes Viņķeles. Ārsta dusmas izraisījušas veselības aprūpes problēmas  un tās pieejamība Valkas novadā un Latvijā, kuras viņš iztirzāja sīkāk savā paziņojumā sociālajos tīklos. 

Ierakstā ģimenes ārsts raksta, ka pie šāda aicinājum nonācis pēc tam, kad pēc 9 stundu darba dienas sniedzis saviem pacientiem primāro veselības aprūpi. Esošās sistēmas ietvaros, kad uz izmeklēšanām (ambulatorajiem speciālistiem) veidojas milzīgas rindas vairāku mēnešu garumā. Tā rezultātā ģimenes ārsts nevar noteikt precīzu diagnozi, un kamēr pacients gaidā rindā, viņš savas kaites “ielaiž” vēl vairāk, vai arī zaudē darba spēju un sēž uz “slimības lapām”!

Pagaidām gan cilvēk atsaucība uz Nātras aicinājumu esot maza, tomēr viņš cer, ka cilvēki saņemsies, solot, ka pieteiks vizīti pie ministres, ja būs pietiekami liela atsaucība. Ārsts klāsta, ka cilvēki savas problēma un negācijas izstāsta ārstam, bet paši rīkoties nav gatavi.

Lasi arī: Lūk kā tagad izskatās Norvēģijas princese Ingrīda – viņa ir izaugusi par īstu skaistuli

Interesanti, ka Labklājības ministrija pēdējā laikā pauž satraukumu par to, ka Latvijā pieaudzis to cilvēku skaits, kas “sēž uz darba nespējas  lapām”! Nātra saka, ka to lielā mērā var skaidrot tieši ar medicīnas pakalpojumu nepieejamību un garajām rindām. Ja izmeklējumi būtu pieejami bez rindām, tad ārsti uzreiz varētu sākt pacientu ārstēšanu, un valsts ietaupītu lielu naudu.

 

“Tagad vienīgais, ko ārsts var darīt šo mēnešu laikā ir izrakstīt pretsāpju preparātus un pagarināt slimības lapu,” pauda Nātra.

 

 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru