Kā uzlabot savu kredītvēsturi?

Ir daudz padomu un triku, kā uzlabot savu kredītreitingu, taču nekas nepalielinās Jūsu kredītreitingu ātrāk un efektīvāk par savlaicīgu rēķinu apmaksu un saprātīgu kredītkaršu izmantošanu.

Aplūkosim, kā darbojas kredītreitings, un sniegsim dažus padomus, kā paaugstināt savu kredītreitingu.

 

Kas ir kredītvērtējums?

 

Kredītvērtējums ir skaitlisks Jūsu kredītvēstures kopsavilkums, ko parasti izmanto aizdevēji, lai prognozētu, cik liela ir varbūtība, ka Jūs atmaksāsiet visus Jums izsniegtos aizdevumus.

Kredītpunktu skaits svārstās no 300 (slikts) līdz 850 (izcils). Augstāki rādītāji atspoguļo pastāvīgi labu kredītvēsturi, tostarp savlaicīgus maksājumus, zemu kredītu izmantošanu un ilgu kredītvēsturi. Zemāki rādītāji norāda, ka aizņēmēji var būt riskanti ieguldījumi, jo kavē maksājumus vai pārmērīgi ilgi izmanto kredītu.

Nav precīzu robežvērtību, kas raksturotu labus vai sliktus rādītājus, taču ir noteiktas vadlīnijas, kas attiecas uz katru no tiem. Lielākā daļa aizdevēju par ideālu uzskata kredītvērtējumu virs 720 punktiem, bet par problemātisku – zemāku par 630 punktiem.

 

13 padomi, kā paaugstināt savu kredītpunktu

 

Ja Jūs, tāpat kā daudzi patērētāji, nezināt savu kredītreitingu, ir vairākas bezmaksas vietas, kur to var uzzināt. Discover Card ir viens no vairākiem kredītkaršu avotiem, kas piedāvā bezmaksas kredītvērtējumu. Lielākā daļa citu kredītkaršu, piemēram, Capital One un Chase, sniedz Vantage Score, kas ir līdzīgs, bet ne identisks. Tas pats attiecas uz tādām tiešsaistes vietnēm kā Credit Karma, Credit Sesame un Quizzle.

Šie ir veidi, kā uzlabot rezultātu.

 

1.Pārskatiet savu kredītinformācijas ziņojumu

 

Jums ir tiesības saņemt vienu kazino bezmaksas kredītinformācijas ziņojumu gadā no katras ziņošanas aģentūras, un tā pieprasīšana neietekmē Jūsu kredītvērtējumu. Rūpīgi pārskatiet katru ziņojumu. Apstrīdiet visas atrastās kļūdas. Tas ir vistuvāk ātrai kredīta kļūdu novēršanai.

Valdības pētījumā konstatēts, ka 26% patērētāju ir vismaz viena potenciāli būtiska kļūda. Dažas no tām ir vienkāršas kļūdas, piemēram, nepareizi uzrakstīts vārds, adrese vai konti, kas pieder citai personai ar tādu pašu vārdu. Citas kļūdas ir dārgākas, piemēram, konti, kas nepareizi norādīti kā kavēti; parādsaistības norādītas divreiz; slēgti konti, kas norādīti kā joprojām atvērti; konti ar nepareizu atlikumu vai kredītlimitu.

 

2. Iestatiet maksājumu atgādinājumus

 

Plānotājā vai kalendārā pierakstiet maksājumu termiņus katram rēķinam un iestatiet atgādinājumus tiešsaistē. Konsekventi un savlaicīgi maksājot rēķinus, dažu mēnešu laikā var paaugstināt savu kredītvērtējumu.

 

3. Maksājiet vairāk nekā vienu reizi rēķinu ciklā

 

Ja varat to atļauties, apmaksājiet rēķinus reizi divās nedēļās, nevis reizi mēnesī. Tas samazina Jūsu kredīta izmantošanu un uzlabo Jūsu rezultātu.

 

4. Sazinieties ar kreditoriem

 

Dariet to nekavējoties, lai izveidotu maksājumu plānu, ja nokavējat maksājumu termiņus un nevarat atļauties savus ikmēneša rēķinus. Ātra Jūsu problēmas risināšana var mazināt kavētu maksājumu un lielu nesamaksāto atlikumu negatīvo ietekmi.

 

5. Piesakieties jauniem kredītiem retāk

 

Lai gan tas palielina Jūsu kopējo kredīta limitu, tas kaitē Jūsu kredītvērtējumam, ja Jūs īsā laikā piesakāties vai atverat vairākus jaunus kontus.

 

6. Neaizveriet neizmantotos kredītkaršu kontus

 

Jūsu kredītvēstures vecumam ir nozīme, un garāka vēsture ir labāka. Ja Jums ir jāslēdz kredītkonti, slēdziet jaunākos kontus.

 

7. Uzmanīgi atmaksājiet vecos parādus

 

Ja kreditors parādu ir “norakstījis”, tas nozīmē, ka tas negaida turpmākus maksājumus. Ja veicat maksājumu par norakstītu kontu, tas atjauno parāda aktivizēšanu un pazemina Jūsu kredītvērtējumu. Tas bieži notiek, ja ir iesaistītas parādu piedziņas aģentūras.

 

8. Vispirms apmaksājiet kartes ar maksimāli izsmeltām summām

 

Ja izmantojat vairākas kredītkartes un parāda summa vienā vai vairākās no tām ir tuvu kredītlimitam, vispirms apmaksājiet šo karti, lai samazinātu kredīta izmantošanas rādītāju.

 

9. Dažādojiet savus kontus

 

Jūsu kredītu kombinācija – hipotekārais kredīts, auto kredīts, studiju kredīts un kredītkartes – veido 10% no Jūsu kredītvērtējuma. Vēl viena elementa pievienošana pašreizējai kombinācijai palīdz Jūsu kredītvērtējumam, ja vien Jūs veicat savlaicīgus maksājumus.

 

10. Ātra kredītu iegāde

 

Ja Jums ir slikts kredīts un nevarat atrast citu veidu, kā uzlabot savu kredītvērtējumu, varat apsvērt iespēju ņemt “ātro kredītu”. Parasti tie ir aizdevumi nelielām summām – no 250 līdz 1 000 euro -, par kuru atmaksas vēsturi tiek ziņots kredītaģentūrām, un tie var kļūt par pozitīvu rādītāju Jūsu kredītziņojumā. Tas ir galējais risinājums.

 

11. Noskaidrojiet, vai atbilstat 0% procentu kartes saņemšanas kritērijiem

 

Vairāki uzņēmumi piedāvā kartes ar 0% procentu likmi par atlikumu, taču tam ir atrunas. Par atlikuma pārskaitīšanu var būt jāmaksā, un 0% piedāvājums ir spēkā tikai uz ievadperiodu, parasti 12-18 mēnešus. Lai varētu saņemt šādu karti, parasti ir nepieciešams ļoti labs kredītreitings.

 

12. Apsveriet iespēju izmantot parādu konsolidācijas plānu

 

Ja iesaistīsieties parādu konsolidācijas programmā, Jūsu kredītreitings var īslaicīgi samazināties, taču, ja vien veicat savlaicīgus maksājumus, Jūsu kredītreitings ātri uzlabosies un Jūs likvidēsiet parādsaistības, kuru dēļ sākotnēji nonācāt grūtībās.

 

13. Pievērsiet uzmanību kredīta izlietojumam

 

Jūsu kredīta izmantošanas rādītājs ir apgrozāmo kredītu summa, ko Jūs izmantojat, dalīta ar Jums pieejamo apgrozāmo kredītu summu. Tas veido 30% no Jūsu kredītreitinga rādītāja, un bieži vien tā ir visvairāk aizmirstā metode Jūsu kredītreitinga rādītāja uzlabošanai.

Lielākajai daļai cilvēku ar apgrozāmo kredītu saprot tikai kredītkartes, taču tas ietver arī personīgās un mājokļa kapitāla kredītlīnijas. Labs kredīta izmantošanas rādītājs nekad nepārsniedz 30%. Tātad, ja Jums ir 5000 euro kredītlimits, Jums nevajadzētu izmantot vairāk par 1500 euro.

Spread the love

Pievienot komentāru