Šīs 4 pazīmes var liecināt par izteiktu zarnu vēzi. Cilvēki bieži par to nemaz neaizdomājas

3. Pēkšņa svara zaudēšana

Ja ir pēkšņs un dramatisks svara zaudējums, tas ir indikators daudziem vēža veidiem un viens no tiem ir zarnu vēzis. To sauc par neparedzētu svara zaudējumu, ja 6 mēnešu laikā pazūd 5% no cilvēka svara.

Piemērs: Ja cilvēks sver 100 kg un neparedzētu zaudē 5 kg 6 mēnešu laikā, šo situāciju var aprakstīt kā neparedzētu svara zudumu.

Kā jau pieminēju iepriekš vēža šūnas patērē ķermeņa enerğiju, bet tās ietekmē arī cilvēka imūnsistēmu, kas cīnās pret slimību un neļauj tai izplatīties. Šajā gadījumā šis ir iemesls, kāpēc ķermenis zaudē svaru.

 

4. Neregulāra zarnu kustība

Parasti cilvēki nepievērš uzmanību to zarnu kustībai. Laiks, konsistence un parādīšanās var atklāt dažādas problēmas ar jūsu veselību, ieskaitot zarnu vēža klātbūtni.

Zarnu polipi ir maza izmēra šūnas, kas ar laiku var kļūt par vēža šūnām, sāk ietekmēt zarnu kustību, kad tās pārveidojas audzējā. Šie audzēji var ietekmēt resnās zarnas funkcionēšanu un radīs izmaiņas izkārnījumos.

Izmeklēšana

Pacientiem ar iespējamiem zarnu vēža simptomiem nekavējoties jāveic izmeklēšana. Izmeklējot ar roku, taisnajā zarnā iespējams sataustīt patoloģisku masu, kas var liecināt par taisnās zarnas vēzi tuvu anālai atverei. Taču, lai aplūkotu zarnas segmentus tālāk aiz taisnās zarnas vai apstiprinātu audzēja masas esamību taisnajā zarnā, nepieciešami attēldiagnostikas izmeklējumi.

Endoskopija, ko zarnu izmeklēšanas gadījumā sauc par kolonoskopiju, ir galvenā izmeklēšanas metode, ko izmanto zarnu vēža diagnosticēšanai. Tā ir ambulatori veicama procedūra, kuras laikā taisnās un resnās zarnas iekšpuse tiek apskatīta ar speciālas zondes (endoskopa) palīdzību. Endoskops ir garš, lokans šķiedroptisko kvarca šķiedru kūlis aptuveni pirksta resnumā. Šis instruments tiek ievietots taisnajā zarnā. Ar nelielu gaisa daudzumu lokzarna tiek izplesta, lai ārsts var aplūkot tās klājaudus (attēls redzams video monitorā). Ja kādas zarnas rajons jāvērtē detalizētāk, cauri skopam zarnā ievada instrumentu nesāpīgas biopsijas jeb audu parauga iegūšanai. Šie audi tiek nosūtīti uz laboratoriju analīzēm. Audu biopsijas mikroskopiska analīze ir būtiski nepieciešama diagnozes noteikšanai un zarnu vēža stadijas noteikšanai.

Kolonoskopijā var aplūkot visu lokzarnu, bet cits izmeklēšanas veids – sigmoidoskopija ļauj apskatīt apakšējo lokzarnas trešdaļu, taisno zarnu un S-veida zarnu. Pieejami divu veidu instrumenti – rektoskops un lokans sigmoidoskops. Rektoskopu izmanto slimniekiem, kam zarnas nav sagatavotas izmeklēšanai, proti, zarnas apakšdaļa nav iztīrīta ar caurejas līdzekļu vai klizmas palīdzību. Taču ar rektoskopu var apskatīt tikai aptuveni 20 cm no taisnās zarnas, savukārt lokanais sigmoidoskops ir daudz sarežģītāk un grūtāk lietojams, taču ļauj iegūt lielākās lejupējās lokzarnas daļas un taisnās zarnas attēlu. Ja attēldiagnostikas izmeklējumi norāda, ka nepieciešama sīkāka izmeklēšana, jāveic pilnā kolonoskopija ar biopsiju.

Ir ļoti svarīgi zarnu vēzi atšķirt no Krona slimības un smaga nespecifiskā čūlainā kolīta (jāatzīmē, ka abas slimības ir zarnu vēža riska faktori). Smaga nespecifiskā čūlainā kolīta gadījumā endoskopiski saskatāmas raksturīgas pazīmes – gļotādas vispārējs iekaisums, tūska, gļotādas trauslums ar saasiņojumiem. Krona slimības gadījumā atkārtoti čūlu veidošanās cikli, kas mijas ar sadzīšanas periodiem, vietām izraisa gļotādas rajonu pacelšanos, kas līdzinās polipiem un tiek saukti par neīstajiem jeb pseidopolipiem. Endoskopiski saskatāma Krona slimības raksturīga pazīme ir tipisks, bruģim līdzīgs gļotādas izskats.

Bārija klizma (jeb gaisa kontrasta bārija klizma) ir rentgenoloģiska izmeklēšanas metode, ko izmanto lokzarnas attēla iegūšanai. Divas dienas pirms bārija klizmas pacientiem jāievēro ļoti viegla, galvenokārt šķidra diēta, bet vakarā pirms izmeklēšanas jāieņem caurejas līdzeklis. Izmeklēšanas dienā ievada bārija klizmu, lokzarnā iesūknē gaisu un izdara vēdera rentgenuzņēmumu.

Lūk links uz onko.lv rakstu par šo tēmu: SPIED ŠEIT

Arī svarīgi: Vēža simptomi: pazīmes, kuras cilvēki bieži ignorē – kā to pārbaudīt! SPIED ŠEIT, lai lasītu!

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru