Tēt, nomierinies! Mazulis manto intelektu tikai no mātes puses

Zinātnieki ir pierādījuši, ka prāta spējas bērns manto no savas mātes, tēva gēni šeit nepiedalās.

Eiropas zinātnieki ir noskaidrojuši, ka par kognitīvo spēju līmeni bērniem ir atbildīga X-hromosoma. Tā kā sievietes DNS sastāv no 22 X hromosomu pāriem, tad var izdarīt secinājumu, ka savu intelekta līmeni bērns manto no mātes.

Zinātnieki ir atklājuši “nosacītos gēnus”. To uzvedība atšķiras atkarībā no pašu izcelsmes. Ja cilvēks tos ir mantojis no mātes, tad tie darbojas pareizi. Ja mantoti no tēva – tie netiek aktivizēti.

Eksperimentā zinātnieki mātes gēnus ievadīja grauzējiem. Eksperimenta dalībniekiem izauga liela galva, bet ķermenis palika mazs. Viņu smadzeņu apjoms vairākas reizes pārsniedza uzstādīto normu. Ja pelēm tika ievadīts tēva gēns, tad notika pretējs efekts.

LASI VĒL: Vīramātei nepatika vārds, kādu vecāki bija izvēlējušies savam jaundzimušajam bērniņam. Tāpēc viņa izdomāja savu

Tālāk zinātnieki nolēma izanalizēt cilvēka stāvokli. Eksperti veica aptauju 12 tūkstošiem 686 jauniem cilvēkiem vecuma kategorijā no 14 – 22 gadiem. Tika ņemti vērā tādi elementi kā sociāli-ekonomiskais statuss un rasu piederība.

Mēs nonācām pie secinājuma, ka galvenais intelekta rādītājs cilvēkam ir viņa mātes IQ līmenis, – paziņoja zinātnieki. Tomēr pieļaujams, ka ģenētika ietekmē vien 40 – 60 %. Pārējo nosaka apkārtējā vide un dzīvesveids.

Šķir nākošo lapu un noskaties video

Spread the love

Pievienot komentāru