Trešdien balsot citā iecirknī vēlējušies 9300 cilvēki; simts gadījumos iecirkņa maiņa atteikta

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iepriekšējās balsošanas pirmajā dienā notikušas 9300 gadījumos vēlētāji gribējuši balsi atdot iecirknī, kurā nav reģistrēti, aģentūrai LETA pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

Viņa atklāja, ka 101 gadījumā iecirkņa maiņa atteikta. Tas varētu būt tādēļ, ka persona jau ir nobalsojusi citā iecirknī vai arī kādu citu iemeslu dēļ izņemta no reģistra, skaidroja Bērziņa.

Kā ziņots, Latvijā šodien sākas iepriekšējā balsošana EP vēlēšanās. Šodien visi 955 Latvijas vēlēšanu iecirkņi iepriekšējai balsošanai bija atvērti trīs stundas – no plkst.18 līdz 20. Dienas laikā nobalsojuši vismaz 2,54% balsstiesīgo.

Nobalsot iepriekš būs iespējams arī ceturtdien un piektdien. Savukārt vēlēšanu pamatdiena būs sestdien.

Iepriekš vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs balsos ir iespējama tiešsaistes datu apmaiņa. Balsojot citā iecirknī, jāieplāno ilgāks laiks – vidēji piecas līdz 20 minūtes -, kas jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu komisija pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni un veiks iecirkņa maiņu, iepriekš skaidroja CVK.

Trešdien iecirknī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā nereģistrētajiem vēlētājiem rindā nācās stāvēt aptuveni stundu. 3.iecirkņa vadītāja skaidroja, ka tika veidotas divas rindas, lai paātrinātu vēlēšanu procesu tieši šajā iecirknī reģistrētajiem balsstiesīgajiem. Tāpat iecirknī nereģistrētajiem vēlētājiem gaidīšanu līdz nobalsošanai paildzināja traucējumi datu apmaiņas sistēmas darbībā.

Arī vēlēšanu iecirknī Kongresu namā veidojās vēlētāju rinda. Vēlēšanu komisijas pārstāvis pastāstīja, ka rinda veidojās arī tādēļ, ka balsot nāca iecirknī nereģistrēti vēlētāji. Attiecīgi bija jāgaida, kamēr iecirknis, kurā viņi ir reģistrēti, apstiprinās, ka konkrētais cilvēks jau nav nobalsojis. Tāpat iecirknī pa brīdim bija problēmas ar interneta savienojumu.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka trešdienas vakarā piecas minūtes nebija iespējams veikt datu apmaiņa starp vēlēšanu iecirkņiem tiešsaistes sistēmā. Datu apmaiņa starp iecirkņiem nepieciešama, lai konkrētajā vietā nobalsot varētu tie vēlētāji, kuri ir reģistrēti balsošanai citā iecirknī.

Lai noskaidrotu sistēmas darbības pārtraukuma iemeslus būs nepieciešams laiks, iespējams, līdz vienai dienai, skaidroja Bērziņa. Rādītāji liecina, ka sistēmai nebija liela noslodze. Sistēmas traucējumu cēlonis varētu būt gan iekšējs, gan ārējs, bet tas vēl jānoskaidro, viņa teica.

Latvijas iedzīvotājiem jāievēl astoņi no kopumā 751 EP deputāta. Jaunais sasaukums strādās no 2019. līdz 2024.gadam.

Uz ievēlēšanu no Latvijas pretendē 16 saraksti un kopumā 246 deputātu kandidāti. Deputātu vietu sadalē nepiedalīsies tie kandidātu saraksti, kuri būs saņēmuši mazāk par 5% vēlētāju balsu.

Spread the love

Pievienot komentāru