Ukrainas karā izvarotām sievietēm grūtības Polijā veikt abortu; Lūk ko plāno darīt Latvija

Ukrainas karā sievietes saskaras ar seksuālu vardarbību. Ir gadījumi, kad pēc tās nepieciešams pārtraukt grūtniecību, taču ne visur šī procedūra ir pieejama. Piemēram, Polijā šādos gadījumos veikt abortu ir ļauts, taču ārstus, kas to dara, ir grūti atrast, raksta sabiedriskā medija portāls lsm.lv. 

Latvijā strādā pie tā, lai Ukrainā izvarotām sievietēm grūtniecības pārtraukšana būtu pieejama bez maksas.
Ukrainas karā izvarotām sievietēm grūtības Polijā veikt abortu; Latvijā procedūras pieejamību atvieglos

No kara bēgošās Ukrainas sievietes nereti saskaras ar dažādiem sarežģījumiem arī ārpus dzimtenes. Lielākā daļa kara bēgļu dodas uz Poliju, kur ir Eiropas Savienībā stingrākie grūtniecības pārtraukšanas noteikumi. Iespējas veikt abortu nereti meklē sievietes, kuras Krievijas uzsāktā kara laikā ir izvarotas un pazemotas.

Lasi arī: Liktenīgie dzīves gadi: kā uzzināt savus, un kurās dzīves sfērās gaidīt izmaiņas

Polijas likumi paredz, ka grūtniecību pārtraukt drīkst gadījumos, kad tā apdraud sievietes dzīvību vai kad tā iestājusies seksuālas vardarbības rezultātā. Tomēr ārstus, kas šo procedūru var veikt, nav viegli atrast, tā ziņo eksperti.

Polijas nevalstiskās organizācijas un neformālās iniciatīvas dara visu, lai nodrošinātu ukraiņu sievietes ar reproduktīvās veselības pakalpojumiem.

Mēs izveidojām tālruni ukraiņu meitenēm, kur uz zvaniem atbild ukraiņu ginekologi. Savukārt Nīderlandes organizācija “Women on web” apgādā šīs sievietes ar aborta medikamentiem.

Mums visiem ir jāstrādā likuma ietvaros, tāpēc tas nav viegli. Tāpēc dažas mūsu aktivitātes paturam noslēpumā,” pastāstīja Ģimenes plānošanas organizācijas Polijā vadītāja Kristina Kačpura.

Organizācija arī vērsusies pie Polijas valdības, lūdzot nodrošināt ātrus abortus izvarotām sievietēm. Kačpura skaidroja, ka citas valstis šobrīd var palīdzēt, izdarot spiedienu uz Polijas valdību, lai mainītu stingros likumus.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, ko plānos darīt Latvijā (plus noklausies audio sižetu un intervijas) 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru