Ukrainas karā izvarotām sievietēm grūtības Polijā veikt abortu; Lūk ko plāno darīt Latvija

Arī Latvijā pašlaik pielāgo kārtību. Aborts Latvijā nav aizliegts. Un notiek darbs, lai seksuālā vardarbībā cietušām ukraiņu sievietēm grūtniecības pārtraukšana būtu bez maksas.

Protams, asociācija iestāsies vienmēr par šo pieejamību un sievietes tiesībām. Jautājums ir, kā to visu organizē un kāda būs tā pieejamība. Tas šobrīd tehniski tiek kārtots. Bet katrā ziņā tas, protams, tiks šīm sievietēm nepieciešamības gadījumā nodrošināts.

Iespējams, nepieciešama arī izmeklēšana un ārstēšana; tas nav tikai šis viens fakts par grūtniecību.

Tas ir kaut kas prātam neaptverams, ka sievietēm ir kaut kas tāds jāpiedzīvo,” sacīja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa.

Veselības ministrijā skaidroja, ka regulējumā jāiekļauj izņēmums, ka ukraiņu sievietēm, kurām grūtniecība iestājusies pēc 24.februāra, nebūtu jāuzrāda tiesībsargājošo iestāžu apliecinājums, ka grūtniecība iestājusies vardarbīgā ceļā, lai saņemtu šo pakalpojumu bez maksas. Latvijas pilsonēm gan šādu prasību saglabās. Izmaiņas noteikumos varētu veikt tuvāko nedēļu laikā.

Līdz šim Latvijas slimnīcās, meklējot grūtniecības pārtraukšanas iespējas, nav vērsusies neviena Ukrainas sieviete. Taču ir bijis lūgums palīdzēt sievietei, kura šobrīd atrodas Polijā.

Līdzās fiziskai ārstēšanai šīm sievietēm jāsniedz arī psiholoģiska palīdzība. Pašlaik ukraiņiem to sniedz arī centrā “Skalbes”. Klīniskais psihologs Edgars Ansulis pārsvarā šobrīd strādā ar tiem cilvēkiem, kuri vēl atrodas Ukrainā vai ir bēgļu gaitās citā valstī.

Lasi arī: Liktenīgie dzīves gadi: kā uzzināt savus, un kurās dzīves sfērās gaidīt izmaiņas

“Paradoksāli ir tas, ka neviena mana kliente nav pie manis vērsusies tā dēļ, ka viņa būtu izvarota, bet tas nenozīmē, ka tas nav noticis.

Viņu domāšanas veids nav tāds, kāds tas ir klasiskos izvarošanas gadījumos. Viņām nav īsti laika domāt par to, ka viņas ir upuri, jo pastāv daudz lielākas briesmas – pastāv nāves briesmas.

Lūk audio sižets:

Tas ir tik briesmīgi, ka viņas pat nevar apzināties un pārdzīvot to tajā brīdī, kad viņām par to vajadzētu pārdzīvot,” pastāstīja Ansulis.

Ņemot vērā ukraiņu liecības, ar izvarošanu šajā karā saskaras daudz sieviešu. Eksperti uzsvēruši, ka valstīm, kuras šobrīd uzņem kara bēgļus, ir īpaši jādomā arī par šo sieviešu ārstēšanu gan fiziski, gan psiholoģiski.

Avots: lsm.lv

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru