6 iemesli, kāpēc lamāšanās uzlabo jūsu veselību. Ne tikai var, bet arī vajag?

Jūs būsiet pārsteigti, bet lamāšanās patiešām uzlabo cilvēka veselību. Un to ir pierādījusi zinātne.

Lūk, dažas priekšrocības nenormatīvas leksikas lietošanai:

1. Lamāšanās palielina jūsu izturību pret sāpēm.

Visgrūtākajās situācijās, kad cilvēki jūt sāpes, viņiem visvairāk gribas lamāties. Bet kāpēc?

Psihologs Ričards Stīvenss veica eksperimentu un izskaidroja iemeslu. 67 studenti savas rokas ielika ledusaukstā ūdenī. Vienu reizi viņiem vajadzēja pateikt neitrālu vārdu. Bet vienu reizi – lamuvārdu. Pēdējā gadījumā ne tikai palielinājās studentu izturība pret sāpēm, bet arī pašas sāpes likās vājākas, nekā pirmajā gadījumā.

No otras puses, psihologs ir pārliecināts, ka lamāšanās ir tāds efekts tikai uz tiem cilvēkiem, kuri reti lamājas. Tie, kuri pastāvīgi lieto lamuvārdus, neko neiegūst no šīs priekšrocības.

2. Lamuvārdi ļauj mums izpaust savas jūtas.

Daudziem cilvēkiem lamāšanās – tas ir veids, kā ļaut vaļu savām jūtām un emocijām. Psihologs Timotijs Džejs uzskata, ka citi vārdi nespētu nodot visu spektru no tā, ko cilvēks ir spējīgs just. Tāpēc viņš arī reizēm lieto lamuvārdus, lai “izlaistu” niknumu un vilšanos.

3. Lamuvārdi atbrīvo jūsu dzīvnieku instinktus un atgādina, ka jūs esat cilvēks.

Kad dzīvnieki izjūt niknumu, viņi arī izdod noteiktas skaņas. Lamāšanās – tas ir sarežģīts sociālais signāls, kas ir pilns ar emocionālu un kultūras nozīmi. Tas palīdzēja attīstīt neirobioloģijas nozari. Kādā veidā? Tā ļāva atklāt dažas interesantas lietas par cilvēka smadzeņu struktūru:

  • tās sadali kreisajā un labajā smadzeņu puslodē;

  • izteikt tādu smadzeņu struktūru kā, piemēram, mandeļveida kodolu (amigdalu) lomu emociju regulēšanā.

Lamāšanās ir normāla emocionāla reakcija. Tā atgādina mums par to, ka cilvēki ir neaizsargāti. Un mums nav atņemti dzīvnieciskie instinkti.

Šķir nākošo lapu un uzzini daudz interesanta

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru