Cilvēki šokā! Bērnu pabalsts tikai 11,38, bet zāles maksā vairāk nekā 9 eiro

Tiesa, apskatot kaut vai Latvijas interneta aptieku piedāvājumu ir iespējams atrast informāciju, ka atsevišķi tirgotāji konkrēto medikamentu piedāvā arī iegādāties arī nedaudz dārgāk par 7 eiro.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada rudenī Konkurences padomes (KP) publiskotajā tirgus uzraudzībā, kas pieteikta konkursam, secināts – pat ja zāļu ražotāji medikamentiem Latvijā nosaka zemākas cenas nekā Lietuvā un Igaunijā, cenu veidošanas mehānisma dēļ Latvijas patērētājiem zāles var izmaksāt dārgāk. Tāpēc KP rosināja atbildīgās institūcijas veidot jaunu mehānismu, kas Latvijas patērētājiem kompensējamos un nekompensējamos medikamentus padarītu finansiāli pieejamākus.

Lasi arī: Anekdote: trīs dienas neguļu – smejos no dzirdētā

KP ieskatā, ir nepieciešams pārskatīt zāļu cenu veidošanas mehānismu, izanalizējot, pie kuriem līmeņiem un kādu iemeslu dēļ sistēma pieļauj iespējamo pārmaksu. KP aicināja izvērtēt iespēju lieltirgotavām un aptiekām ieviest fiksētu maksu par katru pārdoto zāļu iepakojumu, kā arī paredzēt tādu uzcenojumu sadalījumu, kas mazinātu aptieku atkarību no lieltirgotavām. Tāpat KP sagatavoja arī vairākus citus priekšlikumus, tostarp rosinājumu vienādot cenas veidošanas mehānismu gan kompensējamām, gan nekompensējamām zālēm.

Spread the love

Pievienot komentāru