Deputāti Saeimas Ārlietu komisijā izlēmuši ko darīt ar Uzvaras pieminekli Rīgā

Daži deputāti uzsvēra, ka Saeimā ir politiskā griba ilgtermiņā panākt, lai Latvijā šāds objekts neatrastos, un ar pieminekli esot būtu jādara, lai nesāktos pašdarbība no iedzīvotāju puses.

Deputāti aicina Rīgas domi pieminekļa tuvumā izvietot informatīvās plāksnes par tā vēsturisko kontekstu, kā arī pārliecināties, ka monumenta tehniskais stāvoklis neapdraud cilvēkus un mainīt pieminekļa padomju laika nosaukumu.

“Tomēr ir aicinājums veikt pamatīgu tehnisko ekspertīzi šim objektam un uz ekspertīzes laiku norobežot šo teritoriju. Otrs aicinājums būtu nekavējoties virzīt skaidrojošo plākšņu izvietošanu.

Trešais ir šī objekta nosaukuma maiņa. Tagadējais nosaukums ir pārņemts no padomju varas, bet mēs neesam padomju varas mantinieki,” sacīja Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols no Nacionālās apvienības.

Lasi arī: Nekad neņemiet šīs lietas no citiem: 3 lietas, kuras nedrīkst lietot pēc tam, kad tās izmantojis kāds cits

Jau vēstījām, ka trešdien, 30. martā, Saeimas Ārlietu komisija sprieda par kolektīvā iesnieguma par Uzvaras pieminekļa demontāžu virzību, deputātiem secinot, ka šis nav piemērots brīdis, lai lemtu par pieminekļa demontāžu,  informē Saeimas preses dienests.

 

Ievērojam vienošanās

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) pēc sēdes sacīja, ka Latvija ir valsts, kas ievēro starptautiskās vienošanās, ko tā ir uzņēmusies, un komisija nevar virzīt jautājumu par starptautisku līgumu denonsēšanu, demontējot pieminekli. Vienlaikus viņš atzina, ka Latvija var aicināt atbildīgās iestādes apsvērt Uzvaras pieminekļa nosaukuma maiņu.

Sēdē komisijas priekšsēdētājs uzsvēra Ārlietu komisijas kompetenci, skatot jautājumu par Uzvaras pieminekļa demontāžu, – vērtēt starptautisko tiesību, vienošanos un no tām izrietošo Latvijas starptautisko saistību izpildi.

Pamatojoties uz 1994. gada 30. aprīlī noslēgtajiem līgumiem ar Krieviju, nav tiesiska aspekta, kas ļautu demontēt Uzvaras pieminekli, nepārkāpjot starptautiskās saistības, ko Latvija uzņēmusies, parakstot attiecīgos līgumus. Starptautisko līgumu izpildi uzrauga Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, un Latvijas interesēs ir apliecināt, ka tā ievēro savas saistības, uzsvēra Ārlietu ministrijas pārstāvji.

 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru