Drīzumā zināsim, vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu Latvijā varēs iegūt pēc antivielu testa

 

Jau drīzumā varētu noskaidroties, vai Latvijā būs iespējams iegūt Covid-19 pārslimošanas sertifikātu balstoties uz antivielu testu. 

Pa šo jautājumu jau 16 novembrī plānots spriest Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā.

Jāatgādina, ka Latvijā šobrīd ir biezās situācijas, kad cilvēks pārslimojis Covid-19 pašam to nemaz nezinot, vai arī viņš nav veicis testu un pārslimojis mājā, vai arī ārzemēs. Šādi cilvēki šobrīd nevar saņemt sertifikātu.

Uz sēdi par Covid-19 pārslimošanas sertifikāta iegūšanas iespēju, pamatojoties uz antivielu testiem aicināti Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra, Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Ģimenes ārstu un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji.

Lasi arī: Veselības ministrija atbild opozīcijas deputātiem, kāpēc Latvijā no Covid-19 mirst vairāk nekā Igaunijā

Kā ziņots, Saeimas sēdē šonedēļ raisījās plašas debates saistībā ar deputāta Ivara Zariņa (S) priekšlikumu, kas būtu paredzējis izsniegt Covid-19 sertifikātu arī tad, ja konstatēts atbilstošs šo slimību izraisošā vīrusa antivielu līmenis.

Deputātu vairākums Zariņa priekšlikumu noraidīja. Debatēs opozīcijas deputāti uzsvēra, ka būtu jāveic pētījumi šajā jautājumā, savukārt atsevišķi koalīcijas deputāti norādīja, ka antivielu līmenis neesot apliecinājums pietiekamai aizsardzībai pret Covid-19.

Atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) norādīja, ka iepriekš ir bijusi diskusija ar speciālistiem, “kas pārzina šīs te lietas”, un pēc tās šis priekšlikums tika noraidīts.

Deputāts Ēriks Pucens (R) parlamenta debatēs prognozēja, ka šajā jautājumā pēc kāda laika būs pietiekami daudz pētījumu no citām valstīm, kur antivielas tiks atzītas un tad opozīcija atkal varēs valdošajai koalīcijai norādīt uz šiem risinājumiem.

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru