Saeima nolēmusi – zināms, kas notiks ar tiem, kurus pieķers ar viltus Covid sertifikātiem

Paredzēts, ka jaunais regulējums būs izmantojams arī citu ar vakcīnām ierobežojamu slimību izplatīšanās gadījumā, atzīmē likumprojekta autori.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Iepriekš likumprojekta autors, deputāts Andrejs Judins (JV) skaidroja, ka pēc 15. novembra, kad beigsies valstī noteiktā mājsēde, cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem būs plašākas iespējas, tāpēc ir bažas, ka pieaugs viltoto sertifikātu skaits, tamdēļ likumdevējam ir jārīkojas. Vairāki pieaicinātie tieslietu eksperti gan norādīja uz atsevišķiem juridiskiem aspektiem, piemēram, ka jaunais regulējums, ja tiks pieņemts un stāsies spēkā, neskars jau uzsāktos kriminālprocesus.

Judins norādīja, ka jaunais regulējums netiek radīts, lai aizvietotu esošās Krimināllikuma normas, pēc kurām tiek sodīti cilvēki, kuri izsniedz viltotus Covid-19 sertifikātus, bet lai likumā noteiktu atbildību par sertifikāta iegādāšanos. “No Saeimas vajadzīgs signāls – netolerēsim šādas darbības, viltot dokumentus un riskēt ar savu un citu cilvēku dzīvībām nav pieļaujams,” norādīja Judins.

 

Pauda bažas

Vairāki tieslietu eksperti arī pauda bažas, ka tiek plānots izstrādāt jaunu regulējumu, lai fiksētu parādību, kas varētu būt aktuāla vien dažus mēnešus vai gadu.

Mediji vasarā ziņoja, ka Valsts policija izmeklēšanā atklāja personu grupu, kas apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas ļāva klientiem saņemt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

Lasi arī: Pavļuts izdevis un publiskojis rīkojumu par prioritāri vakcinējamajiem pret Covid-19

Valsts policija šobrīd ir uzsākusi 18 kriminālprocesus par viltotu sertifikātu izmantošanu un iegādāšanos, sēdē informēja VP pārstāve Ance Stradiņ

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru